Welke autoverzekeringen zijn verplicht?

examen
Wat doet het CBR?
15 september 2017
sneeuw wegdek waarom slipcursus
Waarom zou je een slipcursus doen?
15 december 2017

Welke autoverzekeringen zijn verplicht?

autoverzekering

autoverzekeringZijn autoverzekeringen verplicht? En welke?

Heb je een kenteken op je naam laten overschrijven? Dan moet je volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kun je doen bij veel verzekeraars.

Ook bij de ANWB kun je dat doen. Daar zijn de maximaal verzekerde bedragen per schadegebeurtenis 6 miljoen euro voor letselschade en 2,5 miljoen euro voor materiële schade. Deze dekking komt overeen met de verplichte WA verzekering, maar dan met extra’s van de ANWB, zoals de Alarmcentrale.

Wat is een WA-verzekering?

Een WA verzekering is een autoverzekering die de schade aan anderen dekt. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor autobezitters in Nederland en een groot aantal andere landen. Op deze manier zijn alle automobilisten verzekerd voor schade die door schuld van een andere automobilist wordt veroorzaakt.

Uitbreiden

WA verzekering uitbreiden? Dat kan. Een WA verzekering is verplicht, maar je kunt je autoverzekering uitbreiden met Beperkt Casco of Volledig Casco. Een WA verzekering + Beperkt Casco biedt naast de wettelijk verplichte dekking ook dekking voor schade als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en een botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan jouw eigen auto is uitgesloten.

Een WA verzekering + Volledig Casco dekt naast bovengenoemde punten ook schade die je zelf hebt veroorzaakt. Denk daarbij aan schade door botsen, slippen, te water raken of een aanrijding die je zelf hebt veroorzaakt.

Wanneer moet je een WA-verzekering afsluiten? Volgens de website van de Rijksoverheid moet je een WA-verzekering afsluiten als je eigenaar bent van een auto, een motor, een scooter, een brommer, een speed-pedelec of een snorfiets. Je moet ook een WA-verzekering afsluiten als je eigenaar bent van een kenteken van een motorrijtuig dat op je naam staat geregistreerd. Bent je geen eigenaar van een motorrijtuig, maar heb je het wel duurzaam in gebruik? Omdat je bijvoorbeeld voor langere tijd een auto huurt? Dan moet je ook een WA-verzekering afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *