Wat doet het CBR?

Het rijbewijs ouderen onveilige bestuurders
Zijn ouderen nog rijbekwaam in het verkeer van nu?
9 september 2017
autoverzekering
Welke autoverzekeringen zijn verplicht?
16 november 2017

Wat doet het CBR?

examen

ExamenIk weet nog goed dat ik rijexamen moest doen. Wauw, wat was ik zenuwachtig! Niet alleen omdat ik mijn rijbewijs heel graag op zak wilde hebben, maar ik was ook een beetje bang voor het onbekende. Want ik was inmiddels wel gewend aan mijn rijschool en mijn leraar. Maar wat kun je verwachten bij het CBR? En wat is het eigenlijk? Ik denk dat veel mensen niet precies weten wat het CBR is en doet, dus ik ben eens gaan speuren op hun website.

Taak

‘Het CBR is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan, dat door de minister van Infrastructuur en Milieu is belast met een verkeersveiligheidstaak’, schrijven ze op hun website. ‘Die taak is het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders. Het CBR houdt zich ook bezig met de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.’

Examens

Wil je je rijbewijs halen? Dan moet je les nemen bij een rijschool. Je krijgt je rijbewijs als je daarna met succes een theorie- én praktijkexamen aflegt bij het CBR. Je doet bij het CBR eerst theorie-examen en daarna praktijkexamen. Het is ook mogelijk om vóór je praktijkexamen een tussentijdse toets te doen. “Bekijk vooraf goed wat voor soort examens en toetsen er zijn”, adviseert het CBR. “Kies vervolgens je rijopleiding.”

Hoe haal je je rijbewijs? Het antwoord van het CBR is: ‘Veilig de weg op. Dat moet je kunnen als je je rijbewijs hebt. Het gaat niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen.’ Je krijgt daarom niet zomaar een rijbewijs. Je moet eerst een theorie- én praktijkexamen doen bij het CBR. En gezond genoeg zijn om te rijden.

Verschillende examens

Bij het CBR kun je kiezen uit verschillende soorten examens en toetsen. Vind je het heel eng om examen te doen om je rijbewijs te halen? Dan kun je zelfs een faalangstexamen doen!

1 Comment

  1. Pim schreef:

    Dankjewel voor dit artikel over het cbr. Ik weet nog hoe zenuwachtig ik was. Er is een verschil tussen gezonde en ongezonde spanning, en ik was zeker niet gezond. Goed dat er een hoge drempel is om je rijbewijs te halen, want zoals het er nu voor staat,zijn er al genoeg gekken op de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *