Tanken: hoe werkt dat precies?

rijbewijs
Het rijbewijs
9 februari 2018
tips voor theorie
Tips voor het leren voor je theorie examen!
19 maart 2018

Tanken: hoe werkt dat precies?

tanken

Tanken: hoe werkt dat precies?

Mijn eerste ritje in een auto. Net zoals iedereen gaat dit met vallen en opstaan. Mocht ik niet weten dat iedereen een wagen bestuurt, zou ik denken dat dit me nooit gaat lukken. Maar we geven niet op. Een wagen kan me van punt A naar punt B brengen op een vlotte en toegankelijke manier. Op voorwaarde dat hij gevuld is met brandstof. Dit blijkt de volgende uitdaging. Hoe moet ik tanken?

Wacht niet te lang

Een eerste punt om in acht te nemen is het dieselpeil. Af te lezen op het dashboard van de wagen binnenin. Ik krijg namelijk al kriebels als het lichtje begint te branden. Ook al kan je dan nog ruim wat kilometers voort, als je niet goed oplet haal je niet tijdig een tankstation. Wacht dus beter niet te lang.

Tankdop

Als ik tijdig het tankstation bereik, wacht me de volgende uitdaging. Waar zit de tankdop? Pas als ik me herinner waar die zit, weet ik hoe ik me goed kan stationeren bij de pomp. Nieuwe wagens geven bij het dieselpeil op het dashboard naast het dieselpompje een driehoekig pijltje. Dit pijltje wijst aan waar de tankdop zit in de wagen.

Brandstof

Heel belangrijk om weten is of mijn wagen rijdt op benzine of diesel. Giet ik de verkeerde brandstof in de wagen, dan kan ik de motor van de wagen stuk rijden. Even opletten dus!

Pinpas

De meeste tankstations werken zonder bediening en met elektronisch bankverkeer. Ik dien me eerst aan te melden met mijn pinpas en het juiste pompnummer uit te kiezen. Nadien kan ik de hendel en slang uit de pomp halen om te tanken.

Hendel

Ik draai de tankdop open en mag hem nadien niet vergeten er terug op te draaien! De hendel van de pomp past perfect in de tank. Er zit een hendel aan die ik kan klikken, zodat de tank automatisch stopt wanneer die volgelopen is. Zo hoef ik de hendel niet vast te houden. Eens de tank vol is, plaats ik de hendel terug in de pomp en kan ik terug aanzetten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *