Waar je aan moet denken bij rijden in het donker

rijangst
Wat te doen bij rijangst?
21 juni 2018

Waar je aan moet denken bij rijden in het donker

rijden in het donker

Rijden in het donker

Waar je aan met denken in het donker

Ben je nerveus om in het donker te rijden? Je bent niet de enige! Veel mensen rijden liever niet in het donker, omdat je dan minder kunt zien. En zicht is een heel belangrijk aspect van het autorijden. Het is daarom logisch dat je je niet gelijk comfortabel voelt wanneer je voor het eerst ‘s avonds moet rijden. Maar wees niet bang. Hieronder staan een paar van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij rijden in het donker.

Licht aan, licht uit

Je moet altijd je lichten aan hebben als je in het donker autorijdt. Zowel koplampen als achter lampen moeten verplicht aan staan. Wanneer je dit niet doet, kunnen anderen je namelijk minder gemakkelijk zien. Hierdoor vergroot je de kans op ongelukken. Binnen in de auto is het handiger als de lichten uit staan. Wanneer de lichten binnen in de auto aan staan, kun je moeilijk zien wat er buiten gebeurt. Dit is vooral storend wanneer je in je achteruitkijkspiegel wil kijken.

Dode hoek

’S avonds heb je meer en grotere dode hoeken dan overdag. Hierdoor is het extra verstandig om vaker in je spiegels te kijken en deze te checken. Vooral in een woonwijk of dichtbij het centrum van een stad of dorp. Wanneer je een fietser of voetganger aanrijdt, is dit namelijk altijd jouw schuld. Het maakt dan niet uit of de fietser of voetganger uit de dode hoek komt of niet. Ook maakt het geen verschil of diegene nuchter is of niet. Wanneer je iemand aanrijdt die op een fiets zit of loopt, ben jij als automobilist altijd schuldig. Zorg dus dat je aanrijdingen vermijdt en op dode hoeken blijft letten.

Je positie op de weg

Deze tip geldt natuurlijk ook voor overdag, maar vooral wanneer het donker is. Het letten op je positie op de weg zorgt er namelijk voor dat je stabiel blijft rijden. Zorg dat je altijd dat je de rechter kantlijn blijft volgen. Daarnaast is het verstandig om je snelheid aan te passen. Door iets langzamer te rijden creëer je meteen meer reactietijd voor jezelf. Zo kun je beter op de weg blijven letten. Wat ook helpt is het volgen van de auto voor je voor zover die er zijn. Zo voorkom je ongelukken en ook dat anderen zich aan jouw rijgedrag gaan ergeren. Want veiligheid staat altijd voorop bij het autorijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *