Je rijbewijs halen in Amsterdam

vrouw
LEES HIER WAAROM VROUWEN NIET KUNNEN RIJDEN
19 mei 2017
bord
Faalangst
16 augustus 2017

Je rijbewijs halen in Amsterdam

auto rijden in amsterdam

Je rijbewijs halen in Amsterdam

Rijles in Amsterdam? Ramen dicht!

Ik was al tijden niet meer in hartje Amsterdam geweest. Ik heb een hekel aan de drukte en snap bij god niet waarom zoveel mensen per se hutje mutje op een en hetzelfde plekje willen vertoeven. Zó klein is Nederland immers nu ook weer niet. Ik word stapel van het verkeer en vermijd dat zelf dan ook zoveel mogelijk. Na mijn laatste treintrip heb ik echter mateloze bewondering gekregen voor Amsterdamse automobilisten.
Nadat ik het Centraal Station uitstapte was het al raak: een autobus raakte me net niet. Halve noodstop, stress. Enkele toeristen maakten driftig foto’s, zich er niet van bewust dat ze zelf op een duo tramrails stonden. De schrikreactie van het groepje in kwestie bij de naderende tram (met bel!) maakte veel goed.

Rozengeur en maneschijn

Voetgangers en vele fietsers (ook met bel!) behendig ontwijkend, wandelde ik richting universiteit voor mijn afspraak. Tijdens mijn verblijf in de open lucht rook ik langzaam maar zeker onraad. Nee, niet de walm van al dat gemotoriseerd verkeer. Had je vroeger, in mijn “wilde” jaren 70, maar enkele plekjes waar je wiet rook. Inmiddels zijn het hele straten vol. Voor 2 tientjes een retourtje Amsterdam én in de (wiet)wolken.

Autoooo, treinnnnn, vliegtuuuug …

Al lopende bedacht ik hoe bijzonder het moet zijn om je rijbewijs in Amsterdam te halen. Zal dat in de buitenwijken nog wel te doen zijn, in het centrum moet dat al bijna een geestverruimende ervaring zijn. Ik bedoel: als beginnende automobilist de fietsers ontwijken die van alle kanten op je afkomen, dat is al lastig. Tel daar de brommers, scooters, auto’s, trams en voorbij zwevende voetgangers nog maar eens bij op.

Bijzondere verrichtingen in het centrum

Verder stelde ik me zo voor dat een rijschoolhouder, die een deel van de dag in die wietwalm verkeert, daar iets van merken moet. En jawel, een rijschoolauto die voorbijreed, bleek hermetisch afgesloten. Ramen potdicht terwijl het zonnetje stevig scheen. Ik ben er nog niet achter of dat bij de rijlessen in Amsterdam tot de bijzondere verrichtingen hoort. In Limburg hebben ze de “hellingproef”, hier wellicht de “wietproef”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *