Zijn ouderen nog rijbekwaam in het verkeer van nu?

bord
Faalangst
16 augustus 2017
examen
Wat doet het CBR?
15 september 2017

Zijn ouderen nog rijbekwaam in het verkeer van nu?

Het rijbewijs ouderen onveilige bestuurders

Zijn ouderen nog rijbekwaam in het verkeer van nu?

De vrijheid van een rijbewijs

Het rijbewijsToen ik rond mijn 18e mijn rijbewijs behaalde, ging een wereld aan mogelijkheden voor me open. Echter voor mijn opa lijkt zijn sociale wereld in te storten als gemopperd wordt dat hij beter niet meer achter het stuur moet gaan zitten. ‘Wie heeft de meeste rijervaring denk je?’ pruttelt hij tegen en ‘als ik een wereldoorlog overleefde, kan ik heus nog wel een kruispunt oversteken hoor’ hoor je hem grappen.
Hij is ondertussen ruim 75. De grijze haren zijn met de jaren verminderd op zijn kalende hoofd, maar van een bril is enkel sprake bij het lezen in de krant en hij heeft een buitengewoon goed geheugen. Toch wordt hij kwetsbaarder; zijn perceptie en reactievermogen gaan achteruit.

Is opa dan zo onveilig?

Mijn opa weet wanneer de beste tijdstippen zijn om de baan op te gaan. Zo mijdt hij bewust de ochtend- en avondspits. Genoeg tijd om op andere momenten rond te toeren. Lange afstanden doet hij enkel in gezelschap en bij het rijden op de autosnelweg staat hij vrijwillig zijn stuur af. Zelf kiest hij steeds de rustigere binnenwegen die hij allemaal op zijn duimpje kent. Hij volgt het weerbericht op de voet en bij gevaar blijft hij spontaan thuis.
Ik moet bekennen dat zijn rijstijl minder agressief is dan die van mij. Ik zeg steeds dat mijn opa een goede engelbewaarder heeft. Af en toe knijp ik namelijk mijn ogen dicht bij een kruispunt. Onze oren horen wel vaker eens getoeter van een ongeduldige bestuurder die vindt dat hij de weg blokkeert (en of!). Toch heb ik geen weet van een ongeval waar hij bij betrokken was.

Opa terug naar school?

Mijn opa komt uit een lang vervlogen tijdperk waarin je een rijbewijs zonder examen kon afhalen in het gemeentehuis. Heel lang bleef hij overigens niet op de schoolbanken. ‘Het leven is de beste leerschool’ is per slot van rekening zijn motto. Een opfrissing van de regels en verkeersborden zou echter niet overbodig zijn.
Alle opa’s aan de top en veilig de weg op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *