Faalangst

auto rijden in amsterdam
Je rijbewijs halen in Amsterdam
19 mei 2017
Het rijbewijs ouderen onveilige bestuurders
Zijn ouderen nog rijbekwaam in het verkeer van nu?
9 september 2017

Faalangst

bord

Faalangst

Met een gespannen blik kijk je op de klok. Over tien minuten staat er een auto voor de deur om je op te halen voor je eerste rijles. Cadeau gekregen nog wel tijdens een etentje voor je verjaardag. Hopelijk heeft niemand er wat van gemerkt, maar je eetlust was meteen bedorven. Als je aan faalangst lijdt vormen heel veel ‘normale’ zaken al snel een grote berg waar je overheen moet zien te komen.

Praat erover

Bijna iedereen is wel wat gespannen voor een eerste rijles, maar als je echt last hebt van faalangst, dan is het goed om dit te bespreken met je rijschool. Je instructeur begrijpt dan waarom je zijn aanwijzingen misschien niet direct oppikt of niet goed uitvoert. Hij of zij begrijpt ook dat dit niets te maken heeft met je intelligentie. Ook veel hoogbegaafde mensen lijden aan faalangst.

Wat gaat er in je om

Probeer je eens bewust te worden van wat er allemaal door je hoofd gaat, zelfs al voor je in de auto stapt. ‘Kan ik de koppeling en de rem wel uit elkaar houden? Ken ik alle verkeersborden wel? Oh, hoe moet dat straks … links en rechts haal ik vaak door elkaar.

Buig je gedachten een positieve kant op

Een gedachte als ‘Ik mag gerust fouten maken want het heet niet voor niets autorijLES. Ik betaal daar ook voor, om iets te leren dus.’ Of ‘Pas na veel oefenen kunnen mensen handelingen direct goed uit voeren en daar hoef ik geen uitzondering in te zijn.’ Vertrouw erop dat de instructeur je graag helpt en wanneer nodig echt rekening zal houden met je faalangst.

Straks heel trots op jezelf

Het is lastig om je te concentreren als de zenuwen door je lijf gieren. Ook heel jammer dat je door je faalangst vaak minder van dingen kunt genieten. Maar een ding is zeker; als je met de juiste begeleiding dapper doorzet en uiteindelijk je rijbewijs hebt gehaald, dan loop je een week in roze wolk en dat heb je dan ook echt verdiend!

1 Comment

  1. […] je nerveus om in het donker te rijden? Je bent niet de enige! Veel mensen rijden liever niet in het donker, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *